6 dag mąki pszennej
6 dag mąki ziemniaczanej
6 jajek
niepełna szklanka cukru
łyżeczka pr. do pieczenia
Upiec biszkopt
1,30 kg twardych jabłek pokroić w ósemki.1 l wody zagotować z 1 szkl cukru i łyżeczką kwasku cytrynowego.Wrzucić jabłka i gotowac tak,żeby ich nie rozgotować.Jabłka wyjąć z syropu i przestudzić.Na syropie ugotować dwa budynie waniliowe(1 litr syropu)
20 dag masła roztopić i wsypać 20 dag kokosu-przestudzić.Dwa jajka utrzeć ze szkl cukru(na pianę)i połączyć z kokosem.
1. Biszkopt lekko przestudzony
2. Jabłka w ósemkach
3. gorący budyń nałożyć na jabłka
4. masa kokosowa
Blachę włożyć w drugą(żeby spód się nie przypiekł).Do piekarnika na 10-15 minut.Ma się zrumienić.
Amarylis wystawiony na słońce ponownie zakwitł
Cierpka aronia dojrzewa
Z kilku produktów które wyrosły w ogródku można przygotować jedzonko dokładając naprawdę niewiele...
Tym razem lekki bigos(leczo) z cukinii...
Och jak pysznie...jabłecznik wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło*
Peninia pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSmacznego!
OdpowiedzUsuńHOLA TRILLI!!!! QUE BUEN ASPECTO TIENE ESTO!!!! TIENE QUE ESTAR BUENIIIIIIISSIIIIIIMOOOOOOO. QUE GANAS DE PROBARLO!!!! BESOS DESDE CADIZ, ESPAÑA.
OdpowiedzUsuńBellaidea dziękuję
OdpowiedzUsuńEl Olor de Cádiz te invitamos a un pastel y café :)
Ale pychotki same, że aż ślinka leci :) ...a ja buszując dzisiaj po necie trafiłam na piękne fotki zimy i mimo że czasem taka piękna, to nawet nie chce o niej myśleć, chociażby dla samych takich widoczków i pyszności jak u Ciebie :) Lato, trwaj wiecznie! :)))
OdpowiedzUsuńA ja właśnie upiekłam zwykły jabłecznik. Ten wygląda przepysznie, wypróbuję w następny weekend ;o) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAgnieszko to prawda...choć czasu mniej to jednak serce się raduje latem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Turkisa bardzo mi miło że skorzystasz z przepisu :)Pozdrawiam również :)
Cukinie uwielbiam. Robię też często gulasz jarzynowy z cukinii. Ciastem znowu kusisz :) fajny przepis -pozdrawiam
OdpowiedzUsuńA gulasz jarzynowy niestety jest mi obcy :( Z pewnością pyszny...
OdpowiedzUsuńJeśli moje ciacho jest w stanie skusić to przerasta to wręcz moje oczekiwania :)
Moja cukinia już się kończy ... też robię takie smaczne potrawy z tym co w ogrodzie mi rośnie.
OdpowiedzUsuńTwoja aronia to już duży krzew, moja jeszcze ,,prawie mojego wzrostu,,.
A ciasto aż się prosi by go dzisiaj zrobić ... niestety jabłek zabrakło ...
Miłej, słonecznej niedzieli:)
Danka M. dziękuję i pozdrawiam bardzo serdecznie :)
OdpowiedzUsuńSalut Trilli,
OdpowiedzUsuńVous devez être une bonne cuisinière, c'est très appétissant, et vos fleurs sont magnifiques.
Bon dimanche.Celeste
ależ smakowicie wygląda to ciacho.... mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńświetne zdjęcie Trilli:):):)
Merci beaucoup Celeste. Saluer :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Jola :)Ale i tak czekam na lekcje fotografowania u Ciebie ;)
no co ja mam Ci napisać ... na szydełku wymiatasz, a gotujesz tak smacznie, że słów brak.
OdpowiedzUsuńdzięki Oliś :)
OdpowiedzUsuń