Miejsce,które zdecydowanie polecam!!!

Miejsce,które zdecydowanie polecam!!!
WŁÓCZKI KTÓRE POLECAM

sobota, 8 czerwca 2013

Tarta grzechu warta!

Jakiś czas temu oglądałam na TVN Style program "Szczypta smaku" .Zaintrygował mnie krem Lemon Curd.
A potem wpadłam na blog COŚ z NICZEGO i tartę,która mnie powaliła.Od razu wiedziałam że muszę ją zrobić :)

Tyle że ja kombinatorka ciasto zrobiłam z przepisu Pani Walewska ,ale połowę porcji.

Na to wyłożyłam bajeczny krem Lemon Curd,ale z przepisu,który oglądałam w TVN Style,czyli
 
3 cytryny
3 jajka
100 g białego cukru
100 g zimnego masła
angielski krem cytrynowy. Zimne masło pokrój na małe kawałki i schowaj do lodówki. Z wyszorowanych w zimnej wodzie i sparzonych cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Startą skórkę posiekaj bardzo drobno. Jajka wbij do miski i roztrzep. Dodaj startą skórkę i wyciśnięty sok z cytryny oraz cukier, wymieszaj. Miskę zawieś na garnuszku z lekko gotującą się wodą i mieszając podgrzewaj masę. Gdy masa zacznie się ocieplać, dodawaj po kawałku zimnego masła. Cały czas mieszając dodawać kolejne kawałki masła, jak tylko poprzednie dawki masła roztopią się. W miarę jak masa będzie się coraz bardziej podgrzewać, masło będzie szybciej się roztapiało. Cały proces mieszania i roztapiania masła powinien zająć około 10 minut. Mieszaj dalej, aż do momentu gdy masa zacznie gęstnieć (po około 5 - 10 minutach, regulując wielkość płomienia). Zestawić z ognia gdy masa zacznie gęstnieć. Zostawić do całkowitego ostudzenia.

P.S. Do tej tarty lepiej jest jednak dodać łyżkę mąki ziemniaczanej.Krem lepiej żeby był nieco gęstszy.

No i na koniec  beza z przepisu PAULKI 
6 białek
200 gram cukru
łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Po oryginalny przepis trzeba udać się na bloga COŚ z NICZEGO


Efekty mojej pracy są jak na załączonym obrazku.Smak-strzał w dziesiątkę! Takie słodycze z "pazurem" to jest to!

Ogrodowo....






 Muszę kupić sobie statyw...ciężko bez niego robić mi nieraz zdjęcia o dobrej ostrości ;)

UWAGA!
Włączyłam moderowanie komentarzy.Nie nadążam kasować...Bardzo nie lubię moderowania,ale wpada mi ostatnio strasznie dużo spamu.Mam nadzieję że to będzie dobre rozwiązanie,a Was drodzy goście to nie zniechęci :)


No to ja udaję się do "raju"....



Wszystkiego dobrego życzę i pozdrawiam bardzo serdecznie swoich gości :)))
Do następnego....

26 komentarzy:

  1. Ciacho wygląda pysznie. A kwaity... najbardziej lubię irysy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie smakowite ciasto... już czuję jego smak... mniam :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmmmmmm ślinka mi pociekli :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciacho wygląda bardzo apetyczne, ogród pięknie kwitnie, jeszcze coraz to nowe, piękne robótki pokazujesz, ile godzin ma Twoja doba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety za mało :( Teraz dłubię coś nieco bardziej pracochłonnego,więc będzie robótkowa przerwa ;)

      Usuń
  5. Oooo! Toż to musi rozpływać się w ustach... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Niestety spam pojawia się wszędzie na tą tartę idę jak nic :)) a w ogrodzie same cuda Ci kwitną :)) pozdrawiam cieplutko Viola

    OdpowiedzUsuń
  7. Cieszę się że spodobało ci się to ciasto i postanowiłaś je upiec ja też lubię kombinować i zawsze dodaje swoje trzy grosze ;P a co do kruchego to chyba za każdym razem robię inny przepis i poznaję nowe metody i smaki a niby to jeden rodzaj ciasta :) i jeszcze raz dziękuję za " rozsławienie mojej tarty " :D:D pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja się bardzo cieszę że natrafiłam na Twój przepis,a może raczej pomysł.Nie raz jeszcze zagości u mnie ta tarta.Swoją drogą,to pierwsza którą upiekłam.Nie mogłam się oprzeć :)))
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Asiu nie mam...wiesz jak to jest,zawsze jest coś ważniejszego od takiego kaprysu ;)
    Buziaki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja taką tartę widziałam wczoraj na kuchnia TV. Tam dodała do białek na bezę łyżkę skrobi kukurydzianej, podobno aby dobrze przywarła do kremu i nie jeździła po nim. Jak dzisiaj po raz pierwszy od Wielkanocy wykonałam ciasto rabarbarowe, bo go lubię. Jednak ciasto mnie nie smakuje, ale mąż mówi, że dobre (kruche z jogurtem).
    Odnośnie spamu, mnie też przychodził przez posty z origami. Tylko pamiętaj nie usuwaj tylko oznaczaj jako spam, bo tak to będziesz miała nadprodukcję tego badziwia.
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz...a ja usuwałam.Teraz już nie będę :)
      Tylko ja widzisz w moim miasteczku nie mogę znaleźć skrobi kukurydzianej :(
      Buziaki!

      Usuń
  10. Skrobia powoduje że beza jest bardziej krucha ( nie staje się gumowa ) i nie opada zwłaszcza jeśli robi się pavlową :) ... a dowiedziałam się tego oglądając pewien zagraniczny serial :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Seriale uczą :))) Ja już kiedyś czytałam na blogu Margarytki o tym,tyle że nie zaopatrzyłam się jeszcze w kukurydzianą :)

      Usuń
  11. Ślinka cieknie!!! Też lubię słodko - kwaśne:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Do porannej niedzielnej kawusi:)mniam ,mniam :)U mnie świeci jak szalone:))))Dzień bez smaczku u Uli,to dzień stracony:DDDDDD
    Pozdrowionka:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Lemonkowy łakoć wygląda kusząco i na pewno tak smakuje :) a w ogrodzie prawie lato, słonecznie i kwitnąco. Dobrego nowego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto wygląda obłędnie, aż mi język ucieka... Kwiaty piękne a irysy naj naj :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda uroczo mnie ta cytryna przeraża :)))
    Śliczne kwiatuszki Ulu pokazujesz :)))

    OdpowiedzUsuń
  16. Och Trilli, jak dawno mnie tu nie bxlo, nikt nie kusil mnie smakolykami.... wiem, na blogu jestem, robilam malo wizyt, troche pracy z forum mialam, zanim sie to rozkrecilo i tak troche zaniedbalam blogowy swiat.Musze sie poprawic i teraz ide sie oblizywac, czyli wedrowka po Twoim blogu. Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  17. Uleńko, jak zwykle u Ciebie nacieszyłam swoje oczęta pięknymi fotkami, kolorowymi i smakowitymi:)
    Gratuluję, tylko nie wiem czy Tobie, czy Szczęściarzowi:)
    Buziaki dla Bzdurki,
    Marlena

    OdpowiedzUsuń
  18. Tarta wygląda bardzo apetycznie :) a kwiaty przepiękne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Tarta wygląda przepysznie i zdjęcia bardzo ładne, gratulacje!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Matko,ale mi smaka narobiłaś!

    OdpowiedzUsuń
  21. tarta z lemon curd musi być wprost genialna!!!
    no i bardzo ładna beza Ci wyszła

    OdpowiedzUsuń
  22. Aleś mi smaku narobiła:) a ja jutro na urlop jadę i już nie mam czasu teraz piec:(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione tutaj słówko :)

Archiwum bloga