Miejsce,które zdecydowanie polecam!!!

Miejsce,które zdecydowanie polecam!!!
WŁÓCZKI KTÓRE POLECAM

sobota, 23 lutego 2013

Pani Walewska


Postanowiłam wypróbować nowy przepis i padło na ciacho z bloga Moje Wypieki(klik) .Ciasto wygląda super i doskonale smakuje
Tak naprawdę jest to nieco inna wersja robionego przeze mnie ciasta Wawelskiego(klik)

500 gram mąki pszennej,1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,pół szklanki cukru pudru,6 żółtek zagnieść i wyłożyć na blaszki.
Ciasta smarujemy dżemem z czarnej porzeczki(ja miałam własny domowy).Na dżem wykładamy pianę z sześciu białek ubitych z 1,5 szklanki cukru i łyżką mąki ziemniaczanej.Na pianę rzucamy płatki migdałowe i pieczemy około 40 minut w temperaturze 175 stopni(ja piekłam trochę ponad godzinę w niższej temperaturze,bo chciałam żeby beza była taka "bardziej bezowa" ).
Po ostygnięciu przekładamy ciasta masą budyniową
Z pół litra mleka,3 łyżek mąki pszennej ,2 łyżek mąki ziemniaczanej,3 łyżek cukru,2 żółtek gotujemy budyń(ja swój budyń gotowałam w kąpieli wodnej).Ucieramy z 200 gramami margaryny i kilkoma kroplami olejku migdałowego.
Dokładny przepis jest TUTAJ(klik)

Ciasto,jak już pisałam, jest wspaniałe.Konfitura porzeczkowa doskonale równoważy słodkie bezy.Jednak przy następnym pieczeniu skorzystam ze swojego przepisu na ciasto .Zamienię jedynie powidła śliwkowe na konfiturę porzeczkową i orzechy z rodzynkami na płatki migdałowe.Powód jest prosty.Ekonomiczniejsze wykorzystanie jajek i nieco delikatniejsze w jedzeniu ciasto kruche.

A teraz...
Pochwalę się otrzymanym wyróżnieniem od  artrusic
Oraz od alne
Niezmiernie mi miło.Bardzo ,bardzo Wam dziękuję.To miło jak ktoś chce wyróżnić mnie za to co robię tutaj na blogu.
A ja przyznaję wyróżnienia wszystkim!Nie umiem wybrać...

Pozdrawiam dzisiaj bardzo słodko ;)
Do następnego wpisu...

29 komentarzy:

  1. Ale robisz smaka :) :) :) wygląda znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowicie wygląda :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam!!!!!ale smakowicie wygląda:))))pychotka:D
    Pozdrowionka w ten strasznie śniegowy dzień!aby do wiosny!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dzisiaj od rana deszcz....może roztopi tą zimę ;)

      Usuń
  4. Wygląda niezwykle smakowicie! Ach jak chciałabym spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam pysznie wygląda. Ja piekłam dzisiaj cynamonki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ula co za smakołyki, mniam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyyyysznie wygląda!
    Gratuluję wyróżnień, zasługujesz bez wątpienia! ;o)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Moja wersja Walewskiego również jest z orzechami i juz mam ślinotok:):):)
    I rzeczywiście , w tych ciastach lepiej sie "sprawuje" czarna porzeczka.
    smacznego i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do orzechów i rodzynek pozostawię powidła śliwkowe,ale płatki migdałowe będą z porzeczką :)

      Usuń
  9. Ulu, gratuluję wyróżnień i częstuję się wirtualnie ciastem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. kurcze! właśnie gdzieś już widziałam to ciasto, bardzo chciałam je zrobić a nie zapisałam przepisu, teraz na pewno go nie zgubię, dzięki wielkie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Gratuluję wyróżnień jak najbardziej zasłużone :)) i ciacho pysznie wygląda i pewnie tak smakuje:) pozdrawiam cieplutko Viola

    OdpowiedzUsuń
  12. O nie! Właśnie mi przypomniałaś jak bardzo kocham to ciasto...
    Mamooo...! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ulu komplecik poniżej jest cudny!!!A apetycznie u Ciebie jak zawsze-osobie na diecie ciężko wysiedzieć przed TAKIM monitorem:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Gratulacje w związku z wyróżnieniami:)Ciacho pychotka:)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo się cieszę, że podobają Ci się moje stare wzory. Przez przypadek właśnie wywaliłam Twój komentarz.
    Przepraszam.
    Już niedługo zaprezentuję komin z Twojego wzoru, tak długo to trwa, bo poszukuję właściwych guzików.
    Pozdrówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic się nie stało...to tylko komentarz.Najważniejsze że zdążyłaś przeczytać :)
      Czekam na komin :)

      Usuń
  16. Ależ smakowicie wygląda to ciasteczko!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Gratuluję wyróżnień, załugujesz na nie, a ciacho wygląda i na pewno smakuje niesamowicie. Nie piekłam jeszcze P. Walewskiej może się skuszę :):)
    Miłego tygodnia.

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepis wypróbuję, zapraszam po odbiór mojego wyróżnienia.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda smakowicie, mniam :)
    Ula, zapraszam Cię na moje wiosenne candy :) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  20. Pani Walewska to moje ulubione ciasto (i mojej rodzinki :)) więc piekę je regularnie. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis na ciasto wawelskie, bo wygląda równie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  21. smakuje pewnie tak dobrze jak wygląda!!!Mnnnniam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. o nie!!!! nie lubie cie...od samego patrzenia przytyłam kolejne 3kg:)))))

    OdpowiedzUsuń
  23. Witaj.
    Pozwolisz, że poczęstuję się tym przepisem, bo tak cudnie wygląda, pewnie smakuje jeszcze lepiej:-)
    Aż mi ślinka pociekła...
    Pozdrawiam cieplutko. Iwona (nawrosia-pogodzinach.blogspot.com)
    PS. Pięknie dziergasz szydełkowo:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione tutaj słówko :)

Archiwum bloga