Miejsce,które zdecydowanie polecam!!!

Miejsce,które zdecydowanie polecam!!!
WŁÓCZKI KTÓRE POLECAM

sobota, 8 września 2012

Jesiennie...

Dzisiaj u mnie w domu pachnie szarlotką.Bardzo nietypową szarlotką,bo z dynią.
To propozycja Andrzeja Polana podpatrzona w TV śniadaniowej.Ciekawy pomysł na wykorzystanie dyni :)




















 

Ciasto z dynią i jabłkami
Składniki:
600g dyni       
4 szt antonówek      
3 szt jajek         
100ml mleka      
50g rodzynek     
140 g cukru
100 g bułki tartej
30 masła
40 ml alkoholu (brandy)
cynamon
liść laurowy
szczypta soli, pieprzu
Przygotowanie:
Oczyszczoną dynię pieczemy w piekarniku lub  gotujemy na parze ok. 20 minut. Następnie  miksujemy ją z mlekiem, jajkami, cukrem i dodajemy rodzynki. Do masy dodajemy bułkę tartą, szczyptę soli i cynamon. Na patelni przesmażamy (na maśle) pokrojoną połowę w kostkę jabłek z dodatkiem liścia laurowego, liść po usmażeniu wyjmujemy, a jabłka dodajemy do masy. Resztę jabłek kroimy w plastry i układamy na wierzchu ciasta. Pieczemy w temp. 180 stopni około 50 minut.























Deser jest niezwykle aromatyczny i smakowity!
Pochwalę się jeszcze przemiłą przesyłką jaka dotarła do mnie kilka dni temu od bratniej robótkowej duszy






















Zakwitły mi również mieczyki,których kłącza dostałam od tej samej niesamowitej Osóbki! To znajomość wydawałoby się tylko mailowa...no właśnie...wydawałoby się ;)




























Pozdrawiam Was bardzo serdecznie :)

37 komentarzy:

  1. Mniam :-)
    Jabłek Ci u mnie pod dostatkiem... ale o dynię już bardzo trudno... :-)
    Piękne mieczyki :-)
    Książka - zazdroszczę :-)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szarlotka z dynią? Pierwszy raz widzę :) Ale brzmi bardzo smakowicie :) Dziękuję za przepis - na pewno wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam zaufanie do tego kucharza.Lubię jak opowiada o kuchni i smakach.Podoba mi się też jego skromność,ale pewność siebie w tym co robi :)

      Usuń
  3. Ojej poszukuje tej książki od dłuższego czasu!!:(gdzie można ją dostać?może osóbka zdradzi gdzie:))))Na szarlotkę? zawsze uwielbiam:)w moim ogrodzie tony jabłek ,wsadzam do słoiczków i nie mogę przestać:)))pozdrowienia cieplutkie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=sklep+na+blossom+street

      To mi wyskoczyło po wpisaniu w wyszukiwarkę allergo :)
      Ja szarlotkę uwielbiam taką w kruchym cieście.Też robimy zapasy jabłek w słoikach :)

      Usuń
  4. a ja własnie wyciągnęłam jakowąś "płastugę" z piekarnika...biszkopt ..zachciało mi się tortu!!!...ale ciekawy cytat w książce:)))a kolor mieczyków cudny:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z jakiego przepisu robiłaś biszkopt?Ja robię te "bez proszkowe" i wychodzą mi idealne,bez właściwie żadnego wysiłku...

      Usuń
    2. pierwszy raz robiłam bezproszkowy...ale w smaku by ok..ja mam dziadowski piekarnik...teraz bedę bardziej uwazała:))przepis znalazłam tu : http://margarytka.blogspot.com/2012/09/biszkopt.html

      Usuń
    3. Ciacho znalazłaś u najbardziej konkretnej osoby.Bardzo dobrze tłumaczy wszystko :)

      Usuń
  5. Szarlotka z dynią ? musi być pyszna bo lubię eksperymentować z dynią, na pewno spróbuję dodać dyni do szarlotki i skorzystam z przepisu, pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Szarlotka z dynią? Co roku miałam sporo dyni, w tym nie mam, za to jabłek zatrzęsienie.
    Smacznego życzę, chociaż pewnie już tylko wspomnienie zostało!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie...jeszcze śmiało mogę częstować :)

      Usuń
  7. mniam miam ciacho na pewno wyborne u Ciebie zawsze takie pysznosci na weekend :) kwiaty cudnie kwitna :) Milego weekednu chetnie bym zjadla kawelek tego ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Córcia domaga się słodkości co sobotę,a ja bardzo chcę żeby tak pamiętała dzieciństwo :)

      Usuń
  8. Ja chętnie się poczęstuję takim ciachem:) , a takiego przepisu na szarlotkę jeszcze nie znałam.
    Pozdrawiam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dopiero niedawno poznałam takie połączenie tych owoców (zakładając że dynia to owoc ;) )

      Usuń
  9. Wszyscy mają dynie tylko nie ja ;O/ Pysznie wygląda to ciasto. Chyba pójdę po sąsiadach szukać dyni ;o))
    Pozdrawiam!

    Aga;o)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyobrażam sobie jak pachniało w Twojej kuchni:) nie znałam tego przepisu, nie bardzo jednak przepadam za dynią:)
    pozdrawiam, Marlena

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszna szarlotka, u mnie zaś drożdżowiec ze śliwkami.Mieczyki uwielbiam, to jedne z najbardziej dekoracyjnych roślinek.Miłej niedzieli życzę!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drożdżówka ze śliwkami jest najlepsza na świecie!

      Usuń
  12. Wygląda smakowicie, choć dyni nie lubię... mieczyki cudne

    OdpowiedzUsuń
  13. Mieczyki w pięknych kolorach:) Dziś też piekłam szarlotkę, ale z jabłuszkami ze wsi. Twoja wygląda smakowicie:) Na pewno była pyszna, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To taki eksperyment,ale bardzo udany :)

      Usuń
  14. Salut Ula,
    Hummmmmmm elle semble délicieuse cette tarte, j'adore le potiron, et chez nous on l'utilise pour faire des beignets...
    Très jolis glaieuls.
    Amitiés.Celeste

    OdpowiedzUsuń
  15. ciacho wygląda naprawdę apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  16. Niepomyslałabym, Że tak smakowicie moze wyglądać ciacho z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja nawet nie myślałam że może aż tak smakować.

      Usuń
  17. Ciekawy przepis, a jak smakowicie to ciasto wygląda...
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciasto wygląda pysznie :) Może zrobię jakieś dyniowe przyjęcie? ;)
    Te blade mieczyki mają niesamowity kolor - pierwszy raz takie widzę.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde pozostawione tutaj słówko :)

Archiwum bloga